Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Přinesou komunální volby nový vítr?

Ve středu 4.května jsem se zúčastnil 31. zasedání zastupitelstva města. Na jednání jsem přišel s dotazy. A protože se vyskytly nové skutečnosti, rozhodl jsem se podělit se o ně s veřejností.

Prvý dotaz se týkal dosavadní činnosti energetika města. Je ve funkci již víc než rok a zajímalo mě, co již realizoval. A to v souvislosti s faktem, že pod hlavičkou Živého města se dodavatelsky realizuje projekt Energetický plán města Milevska 2022-2030. Podle dispozic k pozici energetika jsem očekával, že hlavní činnost jmenovaného pracovníka bude právě specifikace takového projektu. Dozvěděl jsem se, že jmenovaný pracovník se sám nabídl. A město má dnes toho nejlepšího, koho mohlo získat. Starosta připomněl, že 95 % jeho mzdy pochází z dotace. To ale nijak nesouvisí s výběrem pracovníka. Tyto prostředky se vztahují na každého, kdo pozici získá. Obdržel jsem i slíbený seznam dosavadní činnosti energetika. Nejčastější položkou je plánování zaměřené na analýzu procesů. Soubor aktivit energetika zahrnuje hlavně přípravné a koordinační činnosti, nikoliv samotný návrh a realizaci úsporných opatření. Energetický plán Milevska počítá s vyhodnocováním úspor do roku 2030. Město tedy bude participovat na odpovědném pracovníkovi i po ukončení současné smlouvy v únoru 2023. Jak proběhne jeho výběr a z jakých prostředků bude placen bude určitě zajímavé.

Další dotaz směroval na odměnu pro, dnes již bývalého, ředitele Služeb města Milevska. V Milevsku se zavedl zvyk vyplácet odchodné i jednateli, který skončí podáním vlastní výpovědi. Místostarosta uvedl, že mu navrhl 3 platy. Dodal, že tuto odměnu dostali i předchozí jednatelé městské firmy. Nejde tedy o nic výjimečného. Tuto praxi lze chápat jako zlatý padák. Odměnu však musí potvrdit Dozorčí rada městské společnosti. O tom jsem zatím zprávu neobdržel. Starosta následně argumentoval velkou odpovědností jednatele. Pozice statutárních zástupců v Milevsku není zdaleka určena pro každého zájemce, který splní podmínky. Ti zvolení vědí, do čeho jdou. Stejně jako komunální politici i statutární zástupce musí s odpovědností počítat. Mzda je smluvní, nikoliv malá či neodpovídající. Kupodivu, vybraní jednatelé získají zkušenosti s řízením a stejně nakonec odcházejí. K tomuto dotazu se rozvinula diskuse – odměna zajímala i některé zastupitele. Vedení města argumentovalo v zájmu odměněných, ale jako vždy, velmi nepřesvědčivě. Zde by se měli ozvat také zaměstnanci společnosti. Jsou to i jejich peníze, oni mají lví podíl na jejich zisku a o odměny jednatelů jsou nakonec kráceni. A jak to chodí obvykle? Při odchodu z pracovního poměru výpovědí ze strany zaměstnance se tento stává personou non grata. Bez bonusů až do konce výpovědní lhůty. Takový odchod znamená, že si tento chce polepšit a už jen to vyvolává nevraživost. Stejně tak je problém, a mám bohaté zkušenosti, dostat od funkcionáře úhradu za poptávanou práci. A když už uhradit, tak z cizího.

Na 32. zastupitelstvu města padl dotaz, proč dosud není obsazena pozice ředitele Služeb města. Starosta uvedl, že z rozhodnutí Valné hromady (rady města) už nebudou pozici obsazovat. I proto, aby to nekřížilo zájmy nového vedení města po komunálních volbách. Na pozici proběhla dvě výběrová řízení, ale nový ředitel z nich nevzešel. V roce 2010 se s obsazením spěchalo, protože tehdejší místostarosta by zůstal po volbách bez místa. A tehdy se objevilo zdůvodnění: “Snad nenecháme městskou společnost padnout...“* Nyní je ovšem zdůvodnění poplatné termínu voleb. V roce 2016 bylo místo ředitele Služeb města přes půl roku neobsazeno. Bez následků. To bude i nyní. Zastupující jednatel je sice vždy jmenován, ale má i jiné povinnosti. Město také dvakrát nemělo více než rok tajemníka. Také se nic nestalo. A bylo to dokonce prezentováno jako úspora platových prostředků. A proč to není problém? I to bylo na zastupitelstvu vyřčeno: „Lidé se obracejí na…“ V místních organizacích záleží hlavně na skupinářích a zaměstnancích. Ti vědí, co a jak dělat. Místní podmínky lze charakterizovat pravidlem: „Vedoucí se mění ale úkoly zůstávají.“

Ptal jsem se také na uvolněnou vedoucí odboru dopravy v souvislosti s loňskou reorganizací struktury úřadu. Tato záležitost se vyřešila stažením podané žaloby samotnou bývalou pracovnicí. Bohužel, proč byla uvolněna, když nebyla kritizována za nedostatky a místo nebylo zrušeno, jen přeobsazeno, zůstane tajemstvím.

Výsledek voleb nelze předjímat nicméně po rozkolu v řadách Jihočechů lze očekávat změny ve vedení města. Na uvolněné funkce bude při letošních komunálních volbách velký tlak. Jsou tu 3 nová politická uskupení. Je velmi pravděpodobné, že se vedení města obmění a vedoucí pozici ve Službách města Milevska je tedy ponechána pro toho, kdo svoji funkci neobhájí. A to generuje otázku. Přinese podzimní změna v komunální politice i nový vítr při obsazování pozic do vedení úřadu a městských společností?

 * MN 46, 18.11.2010, článek Politik rázem ředitelem. Možné je všechno.

Autor: Josef Pavlík | pondělí 11.7.2022 10:07 | karma článku: 9,16 | přečteno: 270x
  • Další články autora

Josef Pavlík

Umí město vybrat odborníka?

V místních novinách č. 5/2023 byl zveřejněn článek „Získalo město skutečně odborníka?“ Článek, který vyvolal řadu dohadů mezi občany. Jak snadno může syn zástupkyně odboru města a synovec místostarostky získat místo na úřadě.

28.2.2023 v 19:13 | Karma: 5,92 | Přečteno: 216x | Politika

Josef Pavlík

Pod brazilským sluncem.

Do Ria jsem přiletěl z paraguayského Asunciónu s mezipřistáním v Porto Alegre. Přistávali jsme v 9 večer místního času na interním letišti Santose Dumonta, které je 15 minut chůze od centra města.

19.9.2021 v 20:06 | Karma: 11,55 | Přečteno: 247x | Cestování

Josef Pavlík

V rytmu tanga.

Argentina je rozlehlá země. Je to vidět už z výšky při přeletu od Santiaga de Chile. Boeing 787 Dreamliner má velká okna, a tak poskytuje obdivný výhled na pohoří And a pampy.

19.9.2021 v 18:52 | Karma: 8,29 | Přečteno: 186x | Cestování

Josef Pavlík

Železniční most přes Vltavu na písecku v ohrožení?

V posledních měsících sílí hnutí aktivistů za navrácení starého železničního mostu u Červené nad Vltavou k využití pro turistické účely. Vznikla dokonce petice za jeho záchranu.

19.9.2021 v 15:49 | Karma: 4,87 | Přečteno: 175x | Cestování

Josef Pavlík

Tokio, centrum země vycházejícího slunce

Japonsko vás přivítá letištěm Narita. Doposud jsem pokládal za velká letiště Tacoma v Seattlu a mezinárodní v Los Angeles. Pražské letiště vedle těchto vzdušných přístavů jako stánek vedle prodejny Billa.

4.5.2021 v 19:13 | Karma: 12,44 | Přečteno: 346x | Cestování
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Počasí v Česku ovlivní saharský prach, vytvoří oblačnost. Stoupá i riziko požárů

28. dubna 2024  7:47,  aktualizováno  10:32

Počasí v Česku v neděli opět ovlivní saharský prach. Vytvoří oblačnost, se kterou nepočítaly...

Ruský útok poškodil hotel v Mykolajivu. Cherson znovu zasáhly drony

28. dubna 2024  10:18

Sledujeme online Ruský dronový útok v noci na neděli těžce poškodil hotel v jihoukrajinském městě Mykolajivu. Na...

Na Pardubicku narazil řidič do patníku, značky i stromu. Nehodu nepřežil

28. dubna 2024  10:13

V noci na neděli zahynul u Sezemic na Pardubicku pětatřicetiletý řidič. Havaroval se svým vozem BMW...

Jsem dospělý muž, který kandiduje proti dítěti, utahoval si Biden z Trumpa

28. dubna 2024  10:09

Americký prezident Joe Biden na sobotní večeři pořádané sdružením zpravodajů v Bílém domě vtipkoval...

  • Počet článků 18
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 232x
Pracuji jako OSVČ v oblasti vývoje SW a projektování elektro. Zajímám se o dlouhodobě komunální politiku a publikuji v této oblasti.

Seznam rubrik