Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

V rytmu tanga.

Argentina je rozlehlá země. Je to vidět už z výšky při přeletu od Santiaga de Chile. Boeing 787 Dreamliner má velká okna, a tak poskytuje obdivný výhled na pohoří And a pampy.

Po přistání na jihoamerickém území zapomeňte na angličtinu a sáhněte do španělského šuplíku. Angličtina je zde stejně platná jako čeština. Latinská Amerika mluví společným jazykem, tedy kromě Brazílie, kde se ale se španělštinou neztratíte. Prostý obyvatel tohoto kontinentu řeší každodenní boj o chléb a naprostá většina z nich nikdy území své země neopustí. K čemu tedy cizí jazyk?

A připravte si USD. Argentina, stejně jako sousední Paraguay a Uruguay, chce po cizincích konvertibilní měnu, které se jí nedostává od dob ekonomické krize na počátku tisíciletí. Jihoamerické měny se v ČR neobchodují. Musíte si je pořídit cestou, nejsnáze na letišti před odletem to cílové destinace. Rozhodně to nenechávejte až po příletu. Zdejší směnárny označené nápisem Cambio mají velmi nevýhodné kurzy. To už je lepší vybrat si hotovost kartou z bankomatu. Ne všechny ale berou karty EU, takže to zas není tak jednoduché.

Bezdomovci, nepořádek a alkohol. Aby to bylo po pořádku. Do Argentiny jsem se dostal z chilského Santiaga. První, s čím se setkáte v Buenos Aires jsou retardéry na každém druhém kilometru. Plastové láhve od laciného piva v parku a všude poletující obaly od pečiva budou vašimi průvodci. Centrem města se vine dálniční obchvat, pod nímž je velmi živo. Party mladých argentinců tančí při reprodukované hudbě. Dálniční síť ve městě poskytuje úkryt pro bezdomovce. Mezi nimi jsou i děti. Pro mě bylo překvapením vidět dva spící školáky v objetí na slamníku pod dálničním obchvatem, kteří ale určitě školu nenavštěvují.

Co je dobré vidět. Určitě Květnové náměstí (Plaza del Mayo), zdejší Václavák. 25.květen je totiž dnem vyhlášení nezávislosti Argentiny nad Španělskem. S růžovým prezidentským palácem v pozadí. Kousek dál je přístav Puerto Madero s moderní dominantou, která se nazývá Ženský most (Puente de la Mujer). Je otočná na centrálním sloupu a její skloněný pylon prý ztělesňuje pár tančící v rytmu tanga. Mimochodem, Eva Perónová tady má svoji třídu a stanici metra. Rozhodně nemiňte náměstí Konstituce. Je zde centrální nádraží. Z něj vedou trasy na jih, zatímco ze severního nádraží Retiro se cestuje na západ a sever země. Cesta do Rosaria podél řeky Paraná zabere 4 hodiny dálkovým autobusem. Do Córdoby pak dalších pět.

Nedělní trhy? Tak to je skutečný zážitek. Nedělní trh je v Buenos Aires něco jako u nás maškary. Centrem trhu, který zaujímá trasu asi jako z milevského náměstí k vlakovému nádraží, prochází hudební skupina ve stylu švýcarské kapely Surftakter s výraznými bicími nástroji. Čelu kapely vévodí indiánská předtanečnice. Místní trhovkyně tancují v rytmu samby. A pozor. Na zdejším trhu se smlouvá Pokud nesmlouváte, jste nýmand. Žhavé tango je vidět i v místních tančírnách. Tančící páry dotváří smyslnou a sugestivní atmosféru zdejšího prostředí. Taneční pár v tangovém držení je i na většině pohlednic z této země. A nezapomeňte ochutnat místní hovězí Angus steak. Je to zdejší národní jídlo,jako u nás vepřo-knedlo-zelo.

Místní doprava. Je velmi hustá a také velmi levná. K cestování po Buenos Aires je třeba si pořídit dopravní kartu SUBE za 85 pesos, která je dobíjecí. Hotovost je z místní dopravy zcela vyloučena, z bezpečnostních důvodů - řidiči se nemusí bát okradení. Zarazí vás nesmyslně velký počet retardérů. Také zmatek v dopravě, silniční pravidla málokdo dodržuje a občas je třeba uskočit při přecházení ulice, byť po přechodu. Jako pomůcka se mi osvědčila mobilní aplikace Moovit, pomůže vám najít žádoucí linku městské dopravy ve velkoměstech celého světa.

A já se přesouvám do přístavu Puerto Madero, kde mě čeká trajekt společnosti ColoniaExpress, aby mě převezl přes záliv Rio de la Plata do uruguayského Montevidea.

Autor: Josef Pavlík | neděle 19.9.2021 18:52 | karma článku: 8,29 | přečteno: 186x
  • Další články autora

Josef Pavlík

Umí město vybrat odborníka?

V místních novinách č. 5/2023 byl zveřejněn článek „Získalo město skutečně odborníka?“ Článek, který vyvolal řadu dohadů mezi občany. Jak snadno může syn zástupkyně odboru města a synovec místostarostky získat místo na úřadě.

28.2.2023 v 19:13 | Karma: 5,92 | Přečteno: 216x | Politika

Josef Pavlík

Přinesou komunální volby nový vítr?

Ve středu 4.května jsem se zúčastnil 31. zasedání zastupitelstva města. Na jednání jsem přišel s dotazy. A protože se vyskytly nové skutečnosti, rozhodl jsem se podělit se o ně s veřejností.

11.7.2022 v 10:07 | Karma: 9,16 | Přečteno: 270x | Politika

Josef Pavlík

Pod brazilským sluncem.

Do Ria jsem přiletěl z paraguayského Asunciónu s mezipřistáním v Porto Alegre. Přistávali jsme v 9 večer místního času na interním letišti Santose Dumonta, které je 15 minut chůze od centra města.

19.9.2021 v 20:06 | Karma: 11,55 | Přečteno: 247x | Cestování

Josef Pavlík

Železniční most přes Vltavu na písecku v ohrožení?

V posledních měsících sílí hnutí aktivistů za navrácení starého železničního mostu u Červené nad Vltavou k využití pro turistické účely. Vznikla dokonce petice za jeho záchranu.

19.9.2021 v 15:49 | Karma: 4,87 | Přečteno: 175x | Cestování

Josef Pavlík

Tokio, centrum země vycházejícího slunce

Japonsko vás přivítá letištěm Narita. Doposud jsem pokládal za velká letiště Tacoma v Seattlu a mezinárodní v Los Angeles. Pražské letiště vedle těchto vzdušných přístavů jako stánek vedle prodejny Billa.

4.5.2021 v 19:13 | Karma: 12,44 | Přečteno: 346x | Cestování
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Langšádlová končí ve vládě. Méně podle šéfky TOP 09 myslela na prezentaci

25. dubna 2024  8:08,  aktualizováno  14:28

Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě Petra Fialy jako ministryně pro vědu a výzkum. Jméno...

Ministerstvo vyčlenilo vakcíny pro těhotné. Válek apeluje na přeočkování dětí

25. dubna 2024  11:30,  aktualizováno  14:24

V Česku stále rapidně přibývá případů černého kašle. „Registrujeme 956 nových případů,“ řekla...

Trumpova bulvární odysea. Jeho věrní z něj dělali nadsamce, soupeře likvidovali

25. dubna 2024  14:10

Premium Aktuální soud s Donaldem Trumpem, ve kterém se propírají i jeho opakované zálety, je unikátní...

  • Počet článků 18
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 232x
Pracuji jako OSVČ v oblasti vývoje SW a projektování elektro. Zajímám se o dlouhodobě komunální politiku a publikuji v této oblasti.

Seznam rubrik