Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Železniční most přes Vltavu na písecku v ohrožení?

V posledních měsících sílí hnutí aktivistů za navrácení starého železničního mostu u Červené nad Vltavou k využití pro turistické účely. Vznikla dokonce petice za jeho záchranu.

Aktivisté z okolních obcí požadují, aby se most, který zde stojí od roku 1889, vrátil na seznam technických památek. Kvůli změně zákona z něj totiž vypadl. Nyní hrozí mostu demolice. Správa železnic v roce 2016 požádala o povolení k jeho rozebrání. Vedle starého mostu plánuje postavit most nový. Oprava unikátní konstrukce tak, aby odpovídala současným nárokům, je nereálná. Místní obyvatelé doufali, že most, pro který už nebude mít Správa železnic využití, převezme do své péče kraj. Místní stojí za tím, že náročná oprava mostu není nutná, když po něm dále nebudou jezdit vlaky. Rozhodli se proto o most bojovat. A stane-li se památkou, nelze jej tak snadno odstranit.

Jihočeský kraj však na svém 5. zasedání dne 18. 3. 2021 odmítl most do péče převzít. Z jednání zastupitelstva, jehož záznam je veřejně přístupný, vyplývají důvody tohoto rozhodnutí. Předsedkyně Dopravního výboru kraje sdělila, že se výbor převzetím mostu již několikrát zabýval, a nakonec jej nedoporučil. Výbor se nedomnívá, že by na tomto místě byla potřeba lávka pro pěší a pro cyklisty. Poptávka po přemostění pro tyto účely v tomto místě podle slov výboru není. Mimoto se jedná se o technologicky přežitou konstrukci. Nicméně výbor připouští možnost prověřit realizovatelnost zavěšení lávky pro pěší na most nový. Je tady ale i názor dalšího zastupitele kraje, který varuje před zavedením precedentu, a to přejímáním věcí z obcí či státu na kraj.  Kontruje, že každý majetek znamená odpovědnost a finanční vydání. Z principiálních a finančních důvodů tedy nabádá kraj, aby nabídku převodu mostu odmítl.

Hejtman jihočeského kraje proto navrhl usnesení, v němž zastupitelstvo kraje ukládá řediteli krajského úřadu prověřit možnost zavěšení lávky pro pěší a cyklisty na nový železniční most přes Orlickou přehradu u Červené nad Vltavou včetně majetkoprávního vypořádání pozemků potřebných pro výstavbu chybějících úseků cyklostezky a dále prověřit možnost využití unikátních částí snesené historické ocelové konstrukce mostu jako historických artefaktů včetně návrhu místa na jejich umístění. Hlasování se rozdělilo na 2 části. Zastupitelstvo kraje převzetí mostu nepřijalo. Návrh prověřit možnost zavěsit lávku na nový most naopak přijat byl.

Shrnu dosud známá fakta.  Mluvčí Správy železnic sděluje, že konstrukce mostu vykazuje neopravitelné vady vzhledem k současným normám. Proto správa požaduje nový most. Mluvčí Ministerstva kultury připomíná, že Správa železnic požádala o demolici, protože most už byl na neplatném seznamu památek. Nyní probíhá řízení o zpětvzetí do památkové péče, do té doby nelze s mostem manipulovat. Ministr Havlíček souhlasí se zařazením mostu mezi technické památky. Aktivisté chtějí zachovat most jako variantu pro turistiku. Peníze na demolici mostu (80 miliónů korun) by se použily na jeho opravy. Dopravní výbor kraje odhaduje náklady na zachování mostu nejméně 100 miliónů korun. K mostu nevedou turistické stezky z obou stran a jednání s majiteli pozemků jsou nejistá – stezka by vedla také Schwarzemberským polesím. Příběh s přelízkami v oboře polesí je jistě čtenářům z regionu známý. Stavební povolení na původní realizaci s demolicí a bez lávky bylo vydáno v říjnu 2020. Týden poté, co byla kraji doručena petice aktivistů za zachování mostu.

Zdá se, že vzniká gordický uzel. Správa železnic je ochotna převést starý most ale jen na toho, kdo se o něj postará. Zatím nikdo takový není. A není zajištěn ani přístup k mostu. Je tu i další problém. V projektu výstavby nového mostu je požadavek Povodí Vltavy. To chce jen jedno přemostění řeky v tomto místě. A současně Plavební správa žádá odstranění pilířů starého mostu z plavební dráhy. Začlenění mostu mezi památky vyvolá požadavek na změnu projektu. Dokud se tyto instituce nedohodnou s investorem na změně podmínek (2 mosty vedle sebe), nový most se stěží začne stavět. Se změnou projektu musí také souhlasit i dodavatel. Pokud nebude, musí se vysoutěžit nový. Jenže, starý most má omezenou provozní životnost do 31. 12. 2022. Je z něj vyloučena nákladní doprava a zavedena omezená rychlost jízdy. Nejistot je mnoho a doplácet na tento stav budou občané, kteří tuto trasu pravidelně užívají cestou za pracovními či studijními povinnostmi ale i turistikou.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Josef Pavlík | neděle 19.9.2021 15:49 | karma článku: 4,87 | přečteno: 175x
  • Další články autora

Josef Pavlík

Umí město vybrat odborníka?

V místních novinách č. 5/2023 byl zveřejněn článek „Získalo město skutečně odborníka?“ Článek, který vyvolal řadu dohadů mezi občany. Jak snadno může syn zástupkyně odboru města a synovec místostarostky získat místo na úřadě.

28.2.2023 v 19:13 | Karma: 5,92 | Přečteno: 216x | Politika

Josef Pavlík

Přinesou komunální volby nový vítr?

Ve středu 4.května jsem se zúčastnil 31. zasedání zastupitelstva města. Na jednání jsem přišel s dotazy. A protože se vyskytly nové skutečnosti, rozhodl jsem se podělit se o ně s veřejností.

11.7.2022 v 10:07 | Karma: 9,16 | Přečteno: 270x | Politika

Josef Pavlík

Pod brazilským sluncem.

Do Ria jsem přiletěl z paraguayského Asunciónu s mezipřistáním v Porto Alegre. Přistávali jsme v 9 večer místního času na interním letišti Santose Dumonta, které je 15 minut chůze od centra města.

19.9.2021 v 20:06 | Karma: 11,55 | Přečteno: 250x | Cestování

Josef Pavlík

V rytmu tanga.

Argentina je rozlehlá země. Je to vidět už z výšky při přeletu od Santiaga de Chile. Boeing 787 Dreamliner má velká okna, a tak poskytuje obdivný výhled na pohoří And a pampy.

19.9.2021 v 18:52 | Karma: 8,29 | Přečteno: 187x | Cestování

Josef Pavlík

Tokio, centrum země vycházejícího slunce

Japonsko vás přivítá letištěm Narita. Doposud jsem pokládal za velká letiště Tacoma v Seattlu a mezinárodní v Los Angeles. Pražské letiště vedle těchto vzdušných přístavů jako stánek vedle prodejny Billa.

4.5.2021 v 19:13 | Karma: 12,44 | Přečteno: 346x | Cestování
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Přispěli straníci i známí miliardáři. Kdo dává politikům peníze na kampaň

16. května 2024

Premium Eurovolby se blíží a na sítích, v ulicích i debatách právě vrcholí boj o hlasy voličů. MF DNES se...

Honzu jsem neschovával, říká o partnerovi ředitel ČT Jan Souček

16. května 2024

Je brněnský patriot, ale když se stal generálním ředitelem České televize, musel se Jan Souček (49)...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Mluvit se bude o jednotě i Ukrajině. Putin přiletěl do Číny na státní návštěvu

15. května 2024  22:42

Ruský prezident Vladimir Putin přiletěl do Číny na státní návštěvu. Sejde se mimo jiné se svým...

  • Počet článků 18
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 232x
Pracuji jako OSVČ v oblasti vývoje SW a projektování elektro. Zajímám se o dlouhodobě komunální politiku a publikuji v této oblasti.

Seznam rubrik