Politik musí očekávat kritiku

8. 10. 2018 17:50:00
Politici si stěžují na kritiku ze strany občanů. Chtějí být politiky ale nelze jim nic vytknout. I to vypovídá o úrovni české politiky.

V jednom z posledních vydání regionálních novin jsem se dočetl, že dva členové městské rady podali trestní oznámení na neznámého pachatele z důvodu šíření anonymních zpráv, které se jim zdály příliš příkré. Příslušník politického hnutí, zvláště pak zastupitel, je veřejnou osobou a musí očekávat, že bude víc pod kontrolou občanů. Tuto činnost vykonává zástupce občanské společnosti dobrovolně, nikdo jej v tomto rozhodnutí neomezoval. Veřejný pracovník je tzv. exponovanou osobou. Tento termín zavádějí i některé bankovní domy a vyjadřuje se jím vyšší míra rizika. České právo kodifikuje pojem urážka na cti jako přestupek proti občanskému soužití. Závažnější útoky na čest a důstojnost druhého hodnotí jako trestný čin pomluvy. Sníženou míru ochrany před urážkou na cti kritikou mají ale osoby veřejného zájmu. Pro ně platí pravidlo: “Je-li kritika vzhledem ke všem okolnostem přiměřená, věcná a konkrétní, je kritikou oprávněnou, která do osobnostních práv nezasahuje.“

Působení politické reprezentace v na malém městě s sebou nese nevyzpytatelné aspekty. Na listopadovém zasedání zastupitelstva se mj. projednávalo uveřejnění záznamu zasedání v místní kabelové síti. Jenže reportáž nesmí přesáhnout délku 2.5 hodiny. Šlo o to, jak záznam upravit. Starosta obce navrhoval zásah, který nepoškodí znovuvolitelnost zastupitelů?! Tedy uveřejnit jenom to žádoucí, pozitivní. Jakýkoliv zásah do mediální prezentace veřejným orgánem, která pozmění její obsah je ale považován za cenzuru. A ta je v tomto státě nepřijatelná. Stačí nahlédnout do zákona 64/1968 Sb., která je stále v platnosti. Proč si zastupitelé chtějí vylepšovat svůj profil zásahem do kamerového záznamu? Někteří z nich nejsou významně aktivní, jejich vyjádření marně hledám v zápisu ze zastupitelstva či komisí při radě města. Zato ve společenském prostředí, s veselým kalíškem v ruce, jsou dost hlasití. Bohužel, nikdo z přítomných nic nenamítal. Zde, na malém městě jsou opoziční strany ale nikoliv opozice. Záležitost znovuzvolení je věcí občanů a voleb. Komunální politici ji mohou ovlivnit odvedenou prací v roli zástupců v samosprávě. Tento princip není třeba měnit.

Mezi občany se v minulosti hojně diskutovalo o obsazování řídící pozice Služeb města. Po volbách v roce 2010 se k situaci kriticky vyjádřili sami někteří zastupitelé. Kritika byla uvedena v článku „Politik rázem ředitelem“, který vyšel v čísle 46/2010 regionálních novin. V září 2014 jsem se dotazoval na zastupitelstvu na situaci v řízení SMM v souvislosti s končící koaliční smlouvou. Jmenování do řídící pozice ve společnosti SMM bylo totiž s touto smlouvou spjato. Kupodivu, i kritici z řad zastupitelů obhajovali aktuální stav jako žádoucí s odkazem právě na uvedený dokument. Neznám nikoho z řad občanů, kdo by s tímto jmenováním souhlasil. Inu, dej funkci protivníkovi a bude ti přáno.

Loni začátkem roku podal demisi tehdejší vedoucí městského úřadu. Dotázal jsem se jednoho ze zastupitelů na důvod. Dozvěděl jsem se, že je to tajné?! Roli zde hrálo osobní selhání. Tento pracovník již delší dobu neodpovídal požadavkům na svoji pracovní pozici. O odvolání se ale nediskutovalo. Nakonec se starosta obce vyjádřil, že to jinak nejde. Prostě, funkcionář nemůže být bez funkce. Dokonce mu vedení města poděkovalo za dobrou práci. Před několika lety muselo v důsledku transformace odejít z místního strojírenského závodu mnoho zkušených pracovníků. Nebyla to jejich vina a nikdo jim nepoděkoval. Dokonce mám i zkušenost, že následný provozní problém padne na hlavu právě toho, co byl odejit. Stručný výčet konání samosprávy vede logicky k faktu, že řada občanů je vůči reprezentaci města oprávněně kritická. Mezilidské vztahy v obci se zhoršují s každým volebním obdobím. Podílí se na tom i rozhodování komunálních politiků. Občané volili po dlouholeté zkušenosti změnu, která ale nenastala. V této situaci je třeba si položit otázku, proč dlouholetý aktivista a novinář, Josef Luxemburg, nebyl nominován do redakční rady místního městského zpravodaje, když tato rada nemá nikoho kvalifikovaného ani zkušeného pro tuto činnost?

Délka volebního období nebyla zvolena náhodně. Vychází ze statistik výkonnosti zahrnutých v japonských modelech řízení. Častou, z hlediska efektivity tou nejhorší, variantou v v tomto místě je právě definitíva. Tedy jmenování do funkce s představou neodvolatelnosti. Jaké problémy tento statut působí je známo z místního školství. Někteří občané působí v komunální politice dlouhodobě. To s sebou nese i pocit nedotknutelnosti, budování kultu osobnosti. Pokud taková situace nastane, není takový občan připraven na veřejnou misi.

Pracuji v mezinárodním prostředí. Setkávám se s množstvím cizozemců, někteří ani nejsou občany Evropské unie. Jak mám těmto lidem vysvětlit, že jsem součástí systému, který selhává na osobnostní úrovni.

Autor: Josef Pavlík | pondělí 8.10.2018 17:50 | karma článku: 6.52 | přečteno: 185x

Další články blogera

Josef Pavlík

Umí město vybrat odborníka?

V místních novinách č. 5/2023 byl zveřejněn článek „Získalo město skutečně odborníka?“ Článek, který vyvolal řadu dohadů mezi občany. Jak snadno může syn zástupkyně odboru města a synovec místostarostky získat místo na úřadě.

28.2.2023 v 19:13 | Karma článku: 5.92 | Přečteno: 216 |

Josef Pavlík

Přinesou komunální volby nový vítr?

Ve středu 4.května jsem se zúčastnil 31. zasedání zastupitelstva města. Na jednání jsem přišel s dotazy. A protože se vyskytly nové skutečnosti, rozhodl jsem se podělit se o ně s veřejností.

11.7.2022 v 10:07 | Karma článku: 9.16 | Přečteno: 270 |

Josef Pavlík

Pod brazilským sluncem.

Do Ria jsem přiletěl z paraguayského Asunciónu s mezipřistáním v Porto Alegre. Přistávali jsme v 9 večer místního času na interním letišti Santose Dumonta, které je 15 minut chůze od centra města.

19.9.2021 v 20:06 | Karma článku: 11.55 | Přečteno: 247 |

Josef Pavlík

V rytmu tanga.

Argentina je rozlehlá země. Je to vidět už z výšky při přeletu od Santiaga de Chile. Boeing 787 Dreamliner má velká okna, a tak poskytuje obdivný výhled na pohoří And a pampy.

19.9.2021 v 18:52 | Karma článku: 8.29 | Přečteno: 186 |

Další články z rubriky Politika

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 16.88 | Přečteno: 250 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.10 | Přečteno: 503 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.71 | Přečteno: 464 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2304 | Diskuse

Bohumír Šimek

Je Babiš bezpečnostní riziko?

Mimořádná schůze sněmovny, tentokrát svolaná vládní pětikoalicí, které přetekl kalich trpělivosti, a která zvažuje riziková chování opozice, a opozice obviňující z bezpečnostního rizika vládu. Kdo má pravdu?

25.3.2024 v 18:15 | Karma článku: 22.86 | Přečteno: 651 | Diskuse
Počet článků 18 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 232

Pracuji jako OSVČ v oblasti vývoje SW a projektování elektro. Zajímám se o dlouhodobě komunální politiku a publikuji v této oblasti.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...